Dynia to bez wątpienia królowa jesiennych ogrodów.
Ostatnio zyskuje na popularności i wykorzystuje się ją nie tylko do zup, ale też do słodkich wypieków.
Moja dzisiejsza propozycja to ciasteczka dyniowe.
Zdrowe, smaczne i w sam raz na drugie śniadanie.
Potrzebujemy:
- 20 dag piure z dyni
- 20 dag cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 20 dag płatków owsianych
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- rodzynki i żurawina w ilości jakiej chcecie :)
Dynię kroimy i pieczemy.
Po upieczeniu wyjmujemy miąższ i miksujemy.
Dodajemy wszystkie sypkie składniki, a potem dolewamy olej.
Mieszamy dokładnie ciasto.
Ma mieć postać gęstej śmietany.
Wykładamy łyżką na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie powinny być gotowe. Smacznego.
Jak ciasteczka to cos dla mnie
OdpowiedzUsuń