Jak zrobić szakszuke?
Bardzo prosto.
Sami się przekonacie jeśli tylko skusicie się na orientalne śniadanie.
Potrzebujemy:
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 jajka
- olej do smażenia
- szczypior
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek.
Chwilkę mieszamy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
Następnie wrzucamy przyprawy.
Kiedy uwolnią swoje aromaty wtedy dodajemy pomidory.
Smażymy tak długo, aż odparuje się nam woda.
Pora teraz na wbijanie jajek i posypanie solą i pieprzem.
Przykrywamy pokrywką, smażymy aż do ścięcia się jajek.
Śniadanie już mamy gotowe.
Na koniec tylko posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz