niedziela, 21 października 2018

Ciasto orzechowe z jednego jajka


Dziś zrobimy ciasto z jednego jajka.
Można zrobić prawdziwe cudo, smaczne i w sumie niedrogie, pod warunkiem, że mamy własne orzechy.

Potrzebujemy:
  • 1 jajko
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklana mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
  • ½ l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła z dużą zawartością tłuszczu


Mieszamy w miseczce wszystkie składniki sypkie, a w drugiej składniki mokre.
Potem łączymy ze sobą i pieczemy ciasto w kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). 
Po ostudzeniu ścinamy wierzch ciasta i kruszymy na drobne okruszki.
W małej ilości mleka mieszamy budynie i cukier.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową.
Po zagotowaniu studzimy,
a potem dodajemy masło i kręcimy na puszysty krem, który wykładamy na upieczone ciasto.
Na wierzchu sypiemy okruszki ze ściętego ciasta.
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień kroimy na kawałki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz