Dziś zrobimy ciasto z jednego jajka.
Można zrobić prawdziwe cudo, smaczne i w sumie niedrogie, pod warunkiem, że mamy własne orzechy.
Potrzebujemy:
- 1 jajko
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklana mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła z dużą zawartością tłuszczu
Mieszamy w miseczce wszystkie składniki sypkie, a w drugiej składniki mokre.
Potem łączymy ze sobą i pieczemy ciasto w kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu ścinamy wierzch ciasta i kruszymy na drobne okruszki.
W małej ilości mleka mieszamy budynie i cukier.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową.
Po zagotowaniu studzimy,
a potem dodajemy masło i kręcimy na puszysty krem, który wykładamy na upieczone ciasto.
Na wierzchu sypiemy okruszki ze ściętego ciasta.
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień kroimy na kawałki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz