piątek, 22 czerwca 2018

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką


Szukając w necie natchnienia natknęłam się na super przepis na domowy chleb.
Chleb jest z dodatkiem marchewki co czyni go świeżym przez długi czas.
Ładnie się kroi, dobrze smakuje i warty jest przygotowania.
Przepis jest z Zielonego Zakątka, ale zmodyfikowany.

Potrzebujemy:

  • szklanka mąki żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • letnia woda
  • 2 starte marchewki
  • orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • suszone drożdże
  • zakwas


Orzechy siekamy, a marchewki trzemy na tarce.
Wszystkie składniki wkładamy do plastikowej miski i mieszamy.
Nasze ciasto powinno być dość zwięzłe.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 3 godziny.
Po tym czasie należy przełożyć do foremek (użyłam keksówek) i ponownie zostawić w cieple aby chleb wyrósł.
Moim chlebom zajęło 1,5 godziny.
Wkładamy potem do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 60 minut na zloty kolor
(na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą).
Po upieczeniu wyjmujemy chleby i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz