Szukając w necie natchnienia natknęłam się na super przepis na domowy chleb.
Chleb jest z dodatkiem marchewki co czyni go świeżym przez długi czas.
Ładnie się kroi, dobrze smakuje i warty jest przygotowania.
Przepis jest z Zielonego Zakątka, ale zmodyfikowany.
Potrzebujemy:
- szklanka mąki żytniej
- 2 szklanki mąki pszennej
- letnia woda
- 2 starte marchewki
- orzechy włoskie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- suszone drożdże
- zakwas
Orzechy siekamy, a marchewki trzemy na tarce.
Wszystkie składniki wkładamy do plastikowej miski i mieszamy.
Nasze ciasto powinno być dość zwięzłe.
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 3 godziny.
Po tym czasie należy przełożyć do foremek (użyłam keksówek) i ponownie zostawić w cieple aby chleb wyrósł.
Moim chlebom zajęło 1,5 godziny.
Wkładamy potem do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 60 minut na zloty kolor
(na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą).
Po upieczeniu wyjmujemy chleby i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz