Ostatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha.
Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę.
Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub pomaga w trawieniu.
Potrzebujemy:
- około 20 zielonych orzechów włoskich (zbieramy tylko do końca czerwca)
- 2 szklanki płynnego miodu
- ½ l spirytusu
- kilka goździków
Orzechy kroimy na kawałki (najlepiej w rękawiczkach bo inaczej pobrudzimy sobie ręce żółtym barwnikiem).
Wlewamy miód, dokładamy goździki, zalewamy spirytusem.
Mieszamy i zakrywamy materiałem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i co jakiś czas mieszamy.
Po miesiącu wlewamy do butelek. Orzechowa nalewka na trawienie gotowa. Na zdrowie!
Nie znałam tego przepisu
OdpowiedzUsuńz orzecha wloskiego wiele dobroci ,nalewki,dżemy mikstury lecznicze,posiada on dużo minerałów ,witaminy c i oczywiście jodu.
OdpowiedzUsuń