środa, 27 czerwca 2018

Nalewka z orzecha włoskiego


Ostatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha.
Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę.
Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub pomaga w trawieniu.

Potrzebujemy:
  • około 20 zielonych orzechów włoskich (zbieramy tylko do końca czerwca)
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • ½ l spirytusu
  • kilka goździków


Orzechy kroimy na kawałki (najlepiej w rękawiczkach bo inaczej pobrudzimy sobie ręce żółtym barwnikiem).
Wlewamy miód, dokładamy goździki, zalewamy spirytusem.
Mieszamy i zakrywamy materiałem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i co jakiś czas mieszamy.
Po miesiącu wlewamy do butelek. Orzechowa nalewka na trawienie gotowa. Na zdrowie!


2 komentarze:

  1. z orzecha wloskiego wiele dobroci ,nalewki,dżemy mikstury lecznicze,posiada on dużo minerałów ,witaminy c i oczywiście jodu.

    OdpowiedzUsuń