niedziela, 24 czerwca 2018

Mleczny deser z czereśniami



Dziś propozycja na wykorzystanie czereśni. Te soczyste owoce w sam raz pasują do deseru.

Potrzebujemy:

  • ½ l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (można więcej)
  • starta skórka z limonki
  • odrobina soku z limonki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • drylowane czereśnie



Mleko gotujemy z kaszą, cukrem i skórką limonki. Na koniec wlewamy sok i dodajemy masło, jajka i jogurt.



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wykładamy 2/3 masy, kładziemy czereśnie i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na zloty kolor, a potem odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 
Nasz deser spędził noc w lodówce i na drugi dzień,
bardzo zimny był doskonałym sposobem by się ochłodzić w czasie upałów.

3 komentarze:

  1. A co z ksszą manną gutujemy czy sypiemy do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście mleko gotujemy z kaszą manną. Przeoczyłam kaszę w przepisie, ale już błąd poprawiony ;). Smacznego

      Usuń
  2. A co z ksszą manną gutujemy czy sypiemy do masy?

    OdpowiedzUsuń