niedziela, 10 czerwca 2018

Sypane ciasto truskawkowe


Dziś przepis na wyśmienite ciasto truskawkowe, które zrobicie bez trudu.
Wystarczy składniki pomieszać widelcem i upiec.

Potrzebujemy:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 50 dag cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • kostka zimnej margaryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie do ciasta:
  • 60 dag truskawek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • skórka z limonki lub cytryny




Wszystkie składniki sypkie siekamy razem z margaryną. Dodajemy żółtka i ocet.
Teraz mieszamy za pomocą widelca.
Połowę ciasta wysypujemy na posmarowaną formę i pieczemy 15 minut pod obciążeniem.
Potem zdejmujemy kamyki i wykładamy truskawki zmieszane ze skrobią, cukrem i skórą.
Posypujemy resztą ciasta i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

2 komentarze: