To ciasto, które widzicie jest bardzo maślane i puszyste.
Dodatek czekoladowych płatków podnosi walory smakowe ciasta.
Potrzebujemy:
- 5 jajek (duży rozmiar)
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka płatków czekoladowych
Masło ucieramy z cukrem i olejem na puszystą masę.
Potem dodajemy całe jajka i jeszcze miksujemy. Następnie wsypujemy resztę składników.
Jeśli ciasto jest za gęste to wlewamy odrobinę mleka lub wody.
Dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy i pieczemy w dużej blaszce.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem
(ja zrezygnowałam bo to już za dużo szczęścia w jednym cieście 😉). Smacznego.
Ciasto z całą kostką masła! Coś genialnego. Zapytam jeszcze tylko z ciekawości - gdzie kupujesz płatki czekoladowe? Zdradzisz jakieś miejsce/sklep internetowy warte polecenia? :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe płatki kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Mieszkańcom Siedlec polecam sklep przy ul. 11 - go Listopada :)
UsuńPysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń