niedziela, 14 stycznia 2018

Mini krokieciki z grzybami i kapustą


Hej!
Dzisiaj przepis na pyszne mini krokieciki z kapustą i grzybami.
Doskonale sprawdzają się jako obiad lub gorąca kolacja.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • sól

na farsz:
  • ugotowana kapusta kiszona
  • ugotowane grzyby
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta



Kapustę oraz grzyby siekamy i podsmażamy z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy by trochę farsz ostygł.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zostawiamy na godzinę.
Po tym czasie zabieramy się do smażenia naleśników. 
Jest ciasto jest za gęste trzeba dolać wody gazowanej. Ma mieć postać luźnej śmietany.
Po usmażeniu każdy naleśnik napełniamy farszem, zawijamy i kroimy na trzy części. 
Wszystkie części obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oleju.
Najlepiej smakują ciepłe podane z barszczem czerwonym lub herbatką. Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz