poniedziałek, 15 stycznia 2018

Pierogi z mięsem i marchewką


Hej!
Dzisiaj na tapecie mamy pierogi. I sama zarządziłam jakie.
Ano nafaszerowałam je mięsem żeberkowym i marchwią. Mniam.

Potrzebujemy:

na ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka (bardzo gorącego)
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

na farsz:
  • pieczone żeberka (z poprzedniego dnia )
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • olej



Marchewki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor.
Potem dodajemy marchew, którą chwilę podsmażamy i na koniec wrzucamy zmielone mięso.
Całość podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Potem zabieramy się do wyrobienia ciasta, które ma być sprężyste i błyszczące.
Ja swoje wyrabiam w maszynie chlebowej, więc mogę pozwolić sobie na gorącą wodę.
Jeśli wyrabiamy ręcznie to woda musi być chłodniejsza.
Wykrawamy kółka z ciasta i napełniamy farszem.
Gotujemy przez 2 minuty od chwili wpłynięcia. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz