Hej!
Dzisiaj na tapecie mamy pierogi. I sama zarządziłam jakie.
Ano nafaszerowałam je mięsem żeberkowym i marchwią. Mniam.
Potrzebujemy:
na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- ½ szklanki mleka (bardzo gorącego)
- 1 szklanka bardzo gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
na farsz:
- pieczone żeberka (z poprzedniego dnia ☺)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- olej
Marchewki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor.
Potem dodajemy marchew, którą chwilę podsmażamy i na koniec wrzucamy zmielone mięso.
Całość podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Potem zabieramy się do wyrobienia ciasta, które ma być sprężyste i błyszczące.
Ja swoje wyrabiam w maszynie chlebowej, więc mogę pozwolić sobie na gorącą wodę.
Jeśli wyrabiamy ręcznie to woda musi być chłodniejsza.
Wykrawamy kółka z ciasta i napełniamy farszem.
Gotujemy przez 2 minuty od chwili wpłynięcia. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz