wtorek, 28 lutego 2017

Szybkie ciasto piernikowe



Hej!
Dzisiaj powiem Wam jak zrobić ekspresowe ciasto. Nie znaczy to, że jest niesmaczne. Wprost przeciwnie. Jest przepyszne. A najważniejsze, że może dłużej poleżeć  (choć jeszcze u nas się nie zdarzyło ). Przepis dostałam od znajomej, która mi powiedziała, ,,ja to takie ciasta piec mogę codziennie, 5 minut mieszania łyżką i gotowe”. Więc czego chcieć?
Przygotujmy:

• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mleka
• 1 jajko
• 5 łyżek oliwy
• 1 łyżeczka pękata sody
• 1 przyprawa do piernika
• 1 słoiczek powideł (powinny być ,,lejące”)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. I już? Nie, jeszcze piec w temp.180 stopni około 1 godziny ☺.
Wersja dla kochających czekoladę - po ostudzeniu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz