Hej!
Co zrobić gdy zostanie nam trochę farszu? Wyrzucać? Mrozić? Nie, nic z tych rzeczy. Można zrobić smaczną przekąskę. Dorabiamy tylko trochę ciasta i pieczemy.
Potrzeba będzie:
• 500 g mąki
• ¾ kostki masła lub margaryny
• ½ kostki drożdży
• 1,5 łyżeczki cukru
•1 łyżeczka soli
• ½ szklanki śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajcie śmietany, jak za rzadkie wtedy mąki. Sami wyczujecie ☺. Wkładamy do lodówki na 30 minut, a potem dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkujemy. Na każdą kładziemy farsz, robimy rulon i kroimy na plastry. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz