Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Godne polecenia.
- oliwę z oliwek ( 4 łyżki )
- jogurt naturalny (4 łyżki )
- czosnek zmiażdżony (3 duże ząbki )
- startą skórkę z cytryny,
- roztartą kolendrę (1 łyżeczka )
- sól ( 1 łyżeczka ).
Wszystkie składniki mieszam starannie i wkładam do marynaty umyte kawałki kurczaka. Następnie wkładam miskę z kurczakiem na noc do lodówki. Niech sobie postoi i się schłodzi. Przez noc "nasmaczy się".
Następnego dnia przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę kurczaka przez 50 minut, a potem zdejmuję folię. Dopiekam jeszcze 10 minut. Danie posypuję świeżym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i zestawem surówek.
Et voila!
Et voila!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz