niedziela, 19 lutego 2017

Kurczak w marynacie jogurtowej


Hej!  Witam wszystkich!

Dzisiaj kurczak pieczony w sosie jogurtowym.

Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Godne polecenia. 

Potrzebuję do zrobienia marynaty :


  •  oliwę z oliwek ( 4 łyżki )
  •  jogurt naturalny (4 łyżki )
  •  czosnek zmiażdżony (3 duże ząbki )
  •  startą skórkę  z cytryny,
  •  roztartą kolendrę (1 łyżeczka )
  •  sól ( 1 łyżeczka ).
Wszystkie składniki mieszam starannie i wkładam do marynaty umyte kawałki kurczaka. Następnie wkładam miskę  z kurczakiem na noc do lodówki. Niech sobie postoi i się schłodzi. Przez noc "nasmaczy się".



Następnego dnia przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę kurczaka przez 50 minut, a potem zdejmuję folię. Dopiekam jeszcze 10 minut. Danie posypuję świeżym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i zestawem surówek.



Et voila!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz