czwartek, 23 lutego 2017

Tłusty Czwartek



Hej!  
Dziś Tłusty Czwartek,  więc trochę nasze kubki smakowe sobie pofolgują. Zapraszam na pączki z nadzieniem różanym (najlepsze według mnie). A skąd wziął się zwyczaj obchodzenia Tłustego Czwartku?
Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych mięs, piciu wina, a na zagryzkę były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Tak świętowali Rzymianie (za Wikipedią).
A my teraz zrobimy pączki na słodko.
Potrzebujemy na ciasto :

• 500 g mąki pszennej
• 4 żółtka
• szklanka ciepłego mleka
• 5 dag drożdży  
• 100 g cukru
• 100 g masła roztopionego
• szczypta soli
I jeszcze:
• 5 kostek smalcu do smażenia i konfiturę różaną.
A teraz do boju!
Robimy rozczyn z drożdży, cukru i łyżki mąki. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować i kiedy się zrobi piękny kożuszek wlewamy zaczyn do wymieszanej mąki z solą. Dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec podlewamy masłem. Musimy doprowadzić do takiego stanu, by ciasto odchodziło od ręki. W razie potrzeby trzeba posypać odrobiną mąki. Teraz przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy cierpliwie, aż wyrośnie. Kiedy urośnie delikatnie ciasto odgazowujemy i dzielimy na równe kulki. Na dłoni formujemy placuszek, wkładamy konfiturę i szczelnie zalepiamy. Następnie przykrywamy i po 15 minutach zaczynamy smażenie. Najlepiej robić to w szerokim garnku. Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy mniej więcej 7 minut (na małym ogniu). Usmażone wykładamy na kratkę i tu dowolność, albo posypujemy cukrem pudrem, albo lukrujemy.
Tego dnia absolutnie nie obchodzą nas kalorie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz