Hej!
Mój następny przepis jest zamieszczony na specjalne życzenie Mamy, która domagała się czegoś z grzybami. No zrób coś z suszonymi grzybami. A że suszone grzyby to mój przysmak, to chętnie się podzielę dwoma przepisami, bo nijak nie wyjdzie jeden. Zrobimy krokiety z kapustą i grzybami, oraz zupę grzybową.
Potrzeba będzie:
na krokiety:
- 2 garście suszonych grzybów (jak jest mała garść to 3)
- kg kapusty kiszonej
- ½ kg mąki pszennej
- woda gazowana
- ½ szklanki mleka
- olej
- pieprz
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- bułka tarta
Zaczynamy pracę już co najmniej 3 godziny wcześniej. Trzeba wstawić kapustę kiszoną do gotowania, a grzyby namoczyć i ugotować. Grzyby wyjąc , a wodę w której się gotowały zostawić, nie wylewać. zużyjemy na zupę. Potem zabieramy się do rozczyniania ciasta naleśnikowego. Mąkę, sól, jajko, mleko łączymy ze sobą i wlewamy tyle wody gazowanej, aby ciasto miało konsystencję lejącą. Odstawiamy na 2- 3 godziny i czekamy, aż mąka spęcznieje. Przed przystąpieniem do smażenia sprawdzamy czy ciasto zrobiło się gęste. Jeśli tak to trzeba dolać wody gazowanej i wtedy smażyć placki.
Teraz czas na farsz. Kapustę odcedzamy, kroimy na kawałki grzyby i cebulkę. Troszkę grzybów wrzucamy do wody z grzybów (niech czekają na swoją kolej). Cebulkę usmażyć na złoty kolor, dodać grzyby i kapustę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą – sami zadecydujecie czy potrzeba.
Zawijamy farsz w placki, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju. Zjadamy gorące. Smacznego!
Do przyrządzenia zupy potrzebujemy:
- marchewkę
- kawałek selera
- pietruszkę
- 2 łyżki ugotowanych i pokrojonych grzybów
- troszkę makaronu takiego jaki nadaje się do zupy
- ewentualnie 3 ziemniaki (wersja dla tych co ,,dzień bez ziemniaka jest stracony”)
- śmietanę do zabielenia zupy
- porcja rosołowa
- natka pietruszki
Umytą porcję rosołową gotujemy z warzywami pokrojonymi na drobne kawałki. Potem wlewamy wywar z grzybami i jeszcze podgotowujemy. Dodajemy makaron i kiedy będzie miękki zabielamy śmietaną. Na wierzchu posypujemy natką pietruszki.
I to tyle. Dwa pyszne dania za jednym zamachem. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz