piątek, 1 marca 2019

Świeża bułka na ciepło


Mam dziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę.
Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia .
Przepis mojej mamusi, która lubi "szaleć" w kuchni i każdemu dogadzać.

Potrzebujemy:
  • 750 - 800 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w zależności od wielkości)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 100 - 125 g masła (rozpuścić i wymieszać z 60 ml oleju i z 1 łyżeczką soli)


  1. Mokre składniki wlewamy do miski i dodajemy cukier oraz drożdże. Chwilkę czekamy niech drożdże zaczną pracować.
  2. Wsypujemy mąkę z 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy przez około 5 minut.
  3. Ciasto dzielimy na 8 części i zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Każdą cześć rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, które układamy na dużym talerzu smarując tłuszczem.
  5. Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut by ciasto nam się trochę skleiło.
  6. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto. Potem dzielimy na kawałki 3 - 4 cm (im mniejsze, tym ciasto ładniejsze).
  7. Układamy w wysmarowanej masłem tortownicy. Wierzch smarujemy masłem i sypiemy cukrem.
  8. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.
  9. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz