Mam dziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę.
Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺.
Przepis mojej mamusi, która lubi "szaleć" w kuchni i każdemu dogadzać.
- 750 - 800 g mąki pszennej
- 2 jajka (w zależności od wielkości)
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 - 125 g masła (rozpuścić i wymieszać z 60 ml oleju i z 1 łyżeczką soli)
- Mokre składniki wlewamy do miski i dodajemy cukier oraz drożdże. Chwilkę czekamy niech drożdże zaczną pracować.
- Wsypujemy mąkę z 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy przez około 5 minut.
- Ciasto dzielimy na 8 części i zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Każdą cześć rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, które układamy na dużym talerzu smarując tłuszczem.
- Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut by ciasto nam się trochę skleiło.
- Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto. Potem dzielimy na kawałki 3 - 4 cm (im mniejsze, tym ciasto ładniejsze).
- Układamy w wysmarowanej masłem tortownicy. Wierzch smarujemy masłem i sypiemy cukrem.
- Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz