Zazwyczaj na Tłusty Czwartek wyciągamy ciężkie działa i robimy pączusie, faworki, oponki itd,
wszystko po to by tradycji stało się zadość.
A ja na Tłusty Czwartek polecam lekkie ciasto ananasowe.
Ciasto jest wyśmienite, puszyste, lekko kwaskowe i mało słodkie.
Potrzebujemy:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej typ 480)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka wrzątku
- szczypta soli
na krem:
- 1 puszka ananasów
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka masła (z najwyższym % tłuszczów)
- 4 żółtka
na bezę:
- 160 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- szklanka cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy żółtka oraz cukier.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
(Jeżeli użyjecie mąki Szymanowskiej to macie gwarancję,
że biszkopt upiecze się puszysty i będzie miał piękny złoty kolor ☺).
Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy łyżkę wrzątku.
Ciasto wykładamy na dużą blaszkę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ananasy odsączamy. Sok uzupełniamy szklanką wody i zagotowujemy.
Potem wlewamy 2 budynie śmietankowe rozmieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem.
Kiedy już mamy zagotowany budyń odstawiamy na chwilkę (dosłownie na 2 minuty)
i wkręcamy w niego 4 żółtka.
Teraz budyń odstawiamy do ostudzenia,
kiedy będzie chłodny dodajemy do niego miękkie masło oraz ananasa w kawałkach.
4 białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Na koniec dodajemy wiórki i suszymy bezę aż uzyska złoty kolor.
Ciasto składamy w takiej kolejności:
biszkopt nasączony wodą z cytryną, na to krem ananasowy i przykrywamy bezą. Smacznego.
Ciasto jest pyszne , robiłam wczoraj:)
OdpowiedzUsuń