poniedziałek, 25 lutego 2019

Lekkie ciasto ananasowe


Zazwyczaj na Tłusty Czwartek wyciągamy ciężkie działa i robimy pączusie, faworki, oponki itd,
wszystko po to by tradycji stało się zadość.
A ja na Tłusty Czwartek polecam lekkie ciasto ananasowe.
Ciasto jest wyśmienite, puszyste, lekko kwaskowe i mało słodkie.


Potrzebujemy:

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka wrzątku
  • szczypta soli

na krem:
  • 1 puszka ananasów
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła (z najwyższym % tłuszczów)
  • 4 żółtka

na bezę:
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • szklanka cukru




Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy żółtka oraz cukier.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
(Jeżeli użyjecie mąki Szymanowskiej to macie gwarancję,
że biszkopt upiecze się puszysty i będzie miał piękny złoty kolor ).
Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy łyżkę wrzątku.
Ciasto wykładamy na dużą blaszkę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ananasy odsączamy. Sok uzupełniamy szklanką wody i zagotowujemy.
Potem wlewamy 2 budynie śmietankowe rozmieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem.
Kiedy już mamy zagotowany budyń odstawiamy na chwilkę (dosłownie na 2 minuty)
i wkręcamy w niego 4 żółtka.
Teraz budyń odstawiamy do ostudzenia,
kiedy będzie chłodny dodajemy do niego miękkie masło oraz ananasa w kawałkach.
4 białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Na koniec dodajemy wiórki i suszymy bezę aż uzyska złoty kolor.
Ciasto składamy w takiej kolejności:
biszkopt nasączony wodą z cytryną, na to krem ananasowy i przykrywamy bezą. Smacznego.




1 komentarz: