niedziela, 17 lutego 2019

Naleśniki z czekoladą i musem jabłkowym



Naleśniki, proste danie mączne znane na całym świecie.
Każdy z nas ma swoją ulubioną recepturę, ale czasami przychodzi ochota, by spróbować czegoś innego.
Naleśniczki wyszły delikatne, puszyste i świetnie zaspokoiły chęć na coś słodkiego.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • woda mineralna gazowana
  • mus jabłkowy


na polewę czekoladową:
  • (½ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 100 ml mleka-rozpuścić i zagotować)



Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę.
Dodajemy tyle wody by ciasto było lejące i odstawiamy na godzinę.
Potem smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny masła.
Każdy naleśnik smarujemy musem jabłkowym, składamy na cztery części i polewamy czekoladą.
Naprawdę niebo w gębie lub gęba w niebie jak kto woli. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz