piątek, 8 lutego 2019

Zakwas ze skórek chlebowych


Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie.
Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny.

Potrzebujemy:
  • skórki chlebowe razowe
  • mąka pytlowa i pszenna
  • woda




Skórki chlebowe łamiemy i wrzucamy do słoika.
Zalewamy ciepłą wodą tak, aby były pokryte i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy będą miękkie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej lub pytlowej.
Dodajemy troszkę ciepłej wody i odstawiamy.
Na drugi dzień dodajemy łyżkę mąki i troszkę ciepłej wody.
Tak postępujemy przez 4 dni, a 5 dnia zakwas jest już gotowy.
Mój zakwas jest karmiony mąką na zmianę, czyli raz pytlowa, raz pszenna.
Jeśli nie chcę upiec chleba, gotowy zakwas odgazowuję, przykrywam gazą i wkładam do lodówki.
Kiedy jest potrzebny wyjmuję, dokładam 1 łyżkę mąki i ciepłą wodę i po godzinie jest już gotowy do użycia.
Powodzenia z zakwasem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz