Dawno nie zamieszczałam przepisu na sałatkę, więc postanowiłam przyrządzić coś smakowitego.
Proponowana sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem,
zastąpi bowiem tradycyjne kanapki brane do pracy.
Podprażone nasiona słonecznika przyjemnie chrupią pod zębami.
A poza tym warto ją zrobić, jest tak pyyyszna.
- 2 filety z piersi kurczaka
- olej
- ogórki kiszone
- 2 łyżki przyprawy gyros
- majonez light (ile kto lubi)
- 1 papryka czerwona
- 150 g drobnego makaronu
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g słonecznika łuskanego (użyłam Polskich Młynów słonecznika Bio)
Umyte filety kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty na 2 godziny
(olej wymieszany z przyprawą gyros).
Następnie smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odlewamy i studzimy.
Na suchej patelni prażymy słonecznika przez kilka minut, tak aby nam się pięknie ze złocił.
Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.
Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Potem możemy się delektować pyszną sałatką do woli i cieszyć się chrupiącym słonecznikiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz