poniedziałek, 18 lutego 2019

Sałatka ze słonecznikiem



Dawno nie zamieszczałam przepisu na sałatkę, więc postanowiłam przyrządzić coś smakowitego.
Proponowana sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem,
zastąpi bowiem tradycyjne kanapki brane do pracy.
Podprażone nasiona słonecznika przyjemnie chrupią pod zębami.
A poza tym warto ją zrobić, jest tak pyyyszna.

Potrzebujemy:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • olej
  • ogórki kiszone
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • majonez light (ile kto lubi)
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g drobnego makaronu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g słonecznika łuskanego (użyłam Polskich Młynów słonecznika Bio)



Umyte filety kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty na 2 godziny
(olej wymieszany z przyprawą gyros).
Następnie smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odlewamy i studzimy.
Na suchej patelni prażymy słonecznika przez kilka minut, tak aby nam się pięknie ze złocił.
Ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę.
Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Potem możemy się delektować pyszną sałatką do woli i cieszyć się chrupiącym słonecznikiem.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz