czwartek, 28 marca 2019

Żeberka BBQ


Teraz uszczęśliwię wszystkich mięsożerców, bo żeberka BBQ to wspaniałe dla nich danie.
Każdy kawałeczek upieczonego mięska znika błyskawicznie przy achach i ochach.


Potrzebujemy:
  • 1,20 kg żeberek (paski)
na suchą zaprawę:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • ½ łyżeczki czosnku
na zaprawę mokrą:
  • keczup pikantny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire





Zaczynamy od wymieszania suchych składników i posypania mięsa. 
Żeberka wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy mięso i smarujemy je sosem przyrządzonym ze składników mokrych.
Zapiekamy żeberka jeszcze 15 minut, a potem hulaj dusza 😄. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Żeberka wyglądają mega smakowicie, mniammm :)
    planuje zrobić na weekend i mam takie pytanie: czy żeberka pokroić na mniejsze porcje już przed pieczeniem czy dopiero później przed podaniem na stół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wygodnie będzie jeśli pokroimy od razu na mniejsze porcje. :)

      Usuń