Teraz uszczęśliwię wszystkich mięsożerców, bo żeberka BBQ to wspaniałe dla nich danie.
Każdy kawałeczek upieczonego mięska znika błyskawicznie przy achach i ochach☺.
- 1,20 kg żeberek (paski)
na suchą zaprawę:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
- ½ łyżeczki czosnku
na zaprawę mokrą:
- keczup pikantny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
Zaczynamy od wymieszania suchych składników i posypania mięsa.
Żeberka wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy mięso i smarujemy je sosem przyrządzonym ze składników mokrych.
Zapiekamy żeberka jeszcze 15 minut, a potem hulaj dusza 😄. Smacznego.
Żeberka wyglądają mega smakowicie, mniammm :)
OdpowiedzUsuńplanuje zrobić na weekend i mam takie pytanie: czy żeberka pokroić na mniejsze porcje już przed pieczeniem czy dopiero później przed podaniem na stół?
Myślę, że wygodnie będzie jeśli pokroimy od razu na mniejsze porcje. :)
Usuń