poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Schab w orientalnym wydaniu


Teraz przepis na schab w orientalnym wydaniu.
Super proste i szybkie danie (liczone bez czasu moczenia schabu w mleku).

Potrzebujemy:
  • 50 dag schabu
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • mleko
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej



Mięso kroimy na paseczki i moczymy w mleku przez 2 godziny.
Potem odlewamy mleko i posypujemy solą i pieprzem.
Następnie obsypujemy mąką ziemniaczaną i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy po kolei marchewkę, 
pieczarki, cebulę i paprykę (wszystko pokrojone w paseczki lub krążki).
Całość łączymy i na koniec dodajemy serek mascarpone i łyżeczkę sosu sojowego.
Mieszamy aż połączą się składniki. Na koniec posypujemy posiekaną natką.
Danie jest sycące, doskonale komponuje się z ciemnym ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz