niedziela, 14 kwietnia 2019

Puszysty sernik - delikatny jak piórko


Sernik z serkiem mascarpone i śmietaną kremówką należy niewątpliwie do najdelikatniejszych.
Jego kremowa konsystencja przywodzi na myśl ptasie mleczko.


Potrzebujemy:
  • 1 kg twarogu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki mąki
na polewę:
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła



Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę.

Kiedy ją otrzymamy dodajemy po kolei wszystkie składniki,

dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni i 50 minut w temperaturze 120 stopni.

Po wystudzeniu sernika polewamy go białą czekoladą i dekorujemy według uznania. Smacznego.




1 komentarz:

  1. Fantastyczny, slinka cieknie uszami. Koniecznie muszę zrobic👍😀

    OdpowiedzUsuń