Sernik z serkiem mascarpone i śmietaną kremówką należy niewątpliwie do najdelikatniejszych.
Jego kremowa konsystencja przywodzi na myśl ptasie mleczko.
- 1 kg twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki mąki
na polewę:
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę.
Kiedy ją otrzymamy dodajemy po kolei wszystkie składniki,
dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni i 50 minut w temperaturze 120 stopni.
Po wystudzeniu sernika polewamy go białą czekoladą i dekorujemy według uznania. Smacznego.
Fantastyczny, slinka cieknie uszami. Koniecznie muszę zrobic👍😀
OdpowiedzUsuń