Pascha wielkanocna to deser na który czekamy wszyscy.
Powinna zagościć na każdym stole, bo jest niesamowicie smaczna, a na dodatek jest prosta w przyrządzeniu.
Już zamieszczałam kiedyś przepis, a to jest druga wersja.
- 1 kg sera pełnotłustego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 laska wanilii
- skórka z cytryny
- 6 żółtek
- rodzynki
- orzechy
- skórka pomarańczowa
Rodzynki zalewamy rumem, a orzechy siekamy na drobne kawałki.
Ser mielimy, dodajemy ukręcone na puszystą masę jajka z cukrem.
Dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy by masa nabrała puszystości.
Potem wlewamy śmietankę i dodajemy bakalie oraz wanilię.
Ukręconą masę serową przekładamy na sitko wyłożone gazą,
przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Pascha jest gotowa na drugi dzień. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz