niedziela, 7 kwietnia 2019

Rosyjska zupa Szci


Dzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci.
Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym.
Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona.
W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników.
Powiem tak - zupka jest pyszna.

Potrzebujemy:
  • kości schabowe
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz  
  • natka pietruszki
  • śmietana
  • masło



Kości zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. 
Gotujemy, aż mięso zmięknie.
Dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wtedy kapustę kiszoną.
Smażymy, aż złapie lekko brązowego koloru.
W czasie smażenia podlewamy wywarem z zupy.
Usmażoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy i musztardę.
Gotujemy jeszcze 30 minut.
Na zakończenie posypujemy pociętą natką pietruszki.
Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego.
Jeszcze jedna uwaga.
Jeśli lubicie w zupie ziemniaki należy je ugotować osobno, bo dodane do kwasu będą twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz