Dzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci.
Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym.
Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona.
W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników.
Powiem tak - zupka jest pyszna.
- kości schabowe
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 30 dag kapusty kiszonej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- śmietana
- masło
Kości zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól.
Gotujemy, aż mięso zmięknie.
Dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wtedy kapustę kiszoną.
Smażymy, aż złapie lekko brązowego koloru.
W czasie smażenia podlewamy wywarem z zupy.
Usmażoną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy i musztardę.
Gotujemy jeszcze 30 minut.
Na zakończenie posypujemy pociętą natką pietruszki.
Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego.
Jeszcze jedna uwaga.
Jeśli lubicie w zupie ziemniaki należy je ugotować osobno, bo dodane do kwasu będą twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz