Na piątkowy obiad miałam pyszne a zarazem lekkie naleśniki. Pomyślałam sobie, że może i Wy zechcielibyście takich spróbować, więc ten wpis poświęcony będzie postnemu jedzonku. No i jest to świetna forma przemycenia warzyw w posiłku.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka mleka
- 50 ml oleju
- woda mineralna (tyle by ciasto było lejące)
- troszkę cukru
- troszkę soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody
- szczypior
- kapusta pekińska (zielone części)
Mieszamy wszystkie sypkie składniki (bez sody) i dodajemy płynne. Odstawiamy na 30 minut, a potem dodajemy sodę i posiekaną kapustę oraz szczypior. Smażymy bardzo cienkie naleśniki. Składamy w takie kształty jakie nam odpowiada i podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz