Przepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię.
Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami (przepis tutaj), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa.
Potrzebujemy:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka jagód jałowca
- kilka goździków
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- liście laurowe
Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy roztartymi przyprawami.
Tak przygotowaną karkówkę marynujemy w chłodnym miejscu przez dobę,
a potem przekładamy do rękawa, dokładamy cebule przekrojone na pół i pieczemy przez 1 - 1,5 godziny.
Takie mięso doskonale smakuje na gorąco jak i na zimno. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz