niedziela, 18 listopada 2018

Świąteczna karkówka


Przepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię.
Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami (przepis tutaj), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa.

Potrzebujemy:
  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka jagód jałowca
  • kilka goździków
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe



Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy roztartymi przyprawami.
Tak przygotowaną karkówkę marynujemy w chłodnym miejscu przez dobę,
a potem przekładamy do rękawa, dokładamy cebule przekrojone na pół i pieczemy przez 1 - 1,5 godziny.
Takie mięso doskonale smakuje na gorąco jak i na zimno. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz