Czy znacie ciasto niebiańskie?
Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie je zrobić, bo smak ma niesamowity.
Nie będę opisywać, jakie fantastyczne, zrobicie - to sami się przekonacie.
Do tego ciasta możecie wykorzystać mus jabłkowy, który przygotowaliście na zimę.
Zdecydowanie skróci czas przygotowania ciasta.
Potrzebujemy:
ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ½ szklanki cukru pudru
masa jabłeczna:
- 1 duży słoik musu jabłkowego
- 1 galaretka cytrynowa
masa orzechowa:
- 360 ml śmietany 30%
- 15 dag orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Orzechy prażymy w piekarniku przez 15 minut, a potem wysypujemy na ściereczkę i energicznie pocieramy.
W ten sposób zdejmujemy łuskwinki (te, które się dadzą zdjąć), a orzechy rozdrabniamy w blenderze.
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto,
dzielimy na dwie części i każdą wypiekamy w dużej blaszce przez 20 minut. Potem studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Po rozpuszczenia mieszamy ją z musem jabłkowym i wylewamy na ciasto.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
W garnuszku zagotowujemy śmietankę i wlewamy do niej ubite jajka z cukrem oraz rozdrobnione orzechy.
Gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Po ostudzeniu dodajemy do niej masło w temperaturze pokojowej i ubijamy.
Masę wykładamy na stężoną masę jabłeczną,
przykrywamy drugim ciastem i polewamy rozpuszczonym czekoladami.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce by stężało. Smacznego.
Własnie też z jabłakami będe robic ciasto ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń