niedziela, 2 grudnia 2018

6 - jajeczny sernik świąteczny



Moje serniki mają różne smaki.
Dzisiejszy ma smak naturalny.
Dodałam tylko skórkę pomarańczową, którą wcześniej obsmażyłam w cukrze (kliknij tutaj).

Potrzebujemy:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 dużych jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ rozpuszczonej kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka pomarańczowa
  • herbatniki maślane




Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 

Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i rozpuszczoną margarynę.

Kiedy wszystko ładnie nam się połączy dokładamy ser i skórkę.

Wszystko wykładamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu sernik możemy polać gorzką czekoladą lub zostawić bez polewy. Smacznego.


2 komentarze: