Dzisiaj proponuję przepis nietypowy, a mianowicie smalczyk.
Jest on tak pyszny, że aż żal, że możemy nim się delektować w niewielkich ilościach
(no wiecie, kalorie, waga i inne sprawy☺).
Potrzebujemy:
- 1 kg słoniny
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 kwaskowate jabłka
- sól
- pieprz
- majeranek
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
Zaczynamy od pokrojenia słoniny i boczku na małą kostkę.
Wkładamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz.
Kiedy się już pojawi to dodajemy posiekaną cebulę i dalej smażymy.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, a na koniec przyprawy.
Przestudzony tłuszcz przelewamy do kamionki.
Mam tylko jedną radę, a mianowicie zioła dodajcie na sam koniec smażenia żeby smalec nie złapał gorączki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz