czwartek, 20 grudnia 2018

Śledzie w śmietanie



Dzisiaj jeszcze jedna propozycja na nadchodzące święta.
Zrobimy śledzia w śmietanie.
Niewątpliwym atutem tej wersji jest to,
że możemy to przygotować kilka dni wcześniej i śledzik nabierze smaku.

Potrzebujemy:
  • kilka płatów śledziowych
  • duży kubek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • zalewa octowa (szklanka wody, 4 łyżki cukru, ¼ szklanki octu, liść laurowy, ziele angielskie -zagotować i przestudzić)





Śledzie moczymy w wodzie około 2 godzin.
Jeśli uważacie, że jeszcze im potrzeba moczenia, bo są za słone, to możecie jeszcze moczyć.
Potem śledzie kroimy na kawałki, kładziemy na nie posiekaną cebulę i zalewamy przestudzoną zalewą octową.
Takie śledzie odstawiamy w chłodne miejsce, a kiedy potrzeba będzie podać to łączymy śmietanę z cukrem,
dodajemy starte ogórki, odsączamy śledzie z zalewy i polewamy śmietaną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz