Zrobimy śledzia w śmietanie.
Niewątpliwym atutem tej wersji jest to,
że możemy to przygotować kilka dni wcześniej i śledzik nabierze smaku.
- kilka płatów śledziowych
- duży kubek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 duża cebula
- 2 ogórki konserwowe
- zalewa octowa (szklanka wody, 4 łyżki cukru, ¼ szklanki octu, liść laurowy, ziele angielskie -zagotować i przestudzić)
Śledzie moczymy w wodzie około 2 godzin.
Jeśli uważacie, że jeszcze im potrzeba moczenia, bo są za słone, to możecie jeszcze moczyć.
Potem śledzie kroimy na kawałki, kładziemy na nie posiekaną cebulę i zalewamy przestudzoną zalewą octową.
Takie śledzie odstawiamy w chłodne miejsce, a kiedy potrzeba będzie podać to łączymy śmietanę z cukrem,
dodajemy starte ogórki, odsączamy śledzie z zalewy i polewamy śmietaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz