Dzisiaj sprawdzony przepis na śledzia wigilijnego.
A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów.
No po prostu odlot!
Potrzebujemy:
- kilka płatów śledzi
- suszone śliwki
- kilka suszonych grzybków
- śmietana
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- olej
- liść laurowy
- rodzynki
Rodzynki i suszone śliwki moczymy przez 30 minut w wodzie, odlewamy i zostawiamy by odciekły.
Suszone grzyby miksujemy na pył.
Śledzie moczymy w wodzie tak by pozbyć się nadmiaru soli.
Następnie kroimy na kawałki, dodajemy liść laurowy i zalewamy olejem.
Po godzinie wyjmujemy z oleju i delikatnie posypujemy grzybowym pyłem.
Na dno naczynka kładziemy śmietanę zmieszaną z cukrem, układamy pocięte śliwki,
a na nie śledzie oraz rodzynki.
I znowu następna porcja i tak do wyczerpania składników.
Na koniec jeszcze posypujemy grzybowym pyłem i przystawka gotowa.
Dla każdego gościa przygotowujemy szklane naczynie, na dno którego kładziemy śliwki, śmietanę, śledzika.
Całość dekorujemy rodzynkami. Smacznego.
jaki sledz marynowany czy solony
OdpowiedzUsuń