Mroźne dni sprzyjają rozgrzewający posiłkom.
Zupa czosnkowa jest doceniana za swą prostotę.
Sami się przekonajcie jak szybko powstaje.
Potrzebujemy:
- 2 główki czosnku
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 cebula
- ½ łyżeczki chili
- 1 l bulionu
- oliwa z oliwek
- grzanki (przepis tutaj)
Czosnek polewamy oliwą z oliwek i owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z 4 łyżkami oliwy i smażymy do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy ziemniaki, chilli, czosnek, 1 l bulionu i gotujemy ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Miksujemy, podajemy z grzankami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz