sobota, 5 stycznia 2019

Kremowa zupa czosnkowa


Mroźne dni sprzyjają rozgrzewający posiłkom.
Zupa czosnkowa jest doceniana za swą prostotę.
Sami się przekonajcie jak szybko powstaje.

Potrzebujemy:
  • 2 główki czosnku
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 l bulionu
  • oliwa z oliwek
  • grzanki (przepis tutaj)


Czosnek polewamy oliwą z oliwek i owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z 4 łyżkami oliwy i smażymy do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy ziemniaki, chilli, czosnek, 1 l bulionu i gotujemy ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Miksujemy, podajemy z grzankami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz