poniedziałek, 7 stycznia 2019

Domowy chleb - najlepszy



Wiadomo, że domowy chleb jest najlepszy.
Wiem też, że zbyt często się go nie robi w domu, bo jest pracochłonne.
To prawda, ale są też takie, które robią się same.
Wystarczy wszystko wrzucić do maszyny chlebowej,
nastawić odpowiedni program i zająć się czymś przyjemnym.

Potrzebujemy:
  • 9 łyżek mąki żytniej typu 2000
  • 6 łyżek mąki pszennej typu 450
  • 3 łyżki mąki pytlowej (wszystkie łyżki z górką)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie suszonego zakwasu
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie chlebowej,
nastawiamy na program do pieczenia 3 godziny 15 minut i to wszystko.
Należy tylko zajrzeć czy ciasto ma odpowiednią gęstość i w razie potrzeby dodać wody lub mąki.
Ciasto ma być jak gęsta śmietana.
My ze swojej maszyny jesteśmy bardzo zadowoleni,
bo oprócz pieczenia chleba mogę zagnieść w niej ciasto na pierogi,
zagnieść i zostawić do wyrośnięcia ciasto drożdżowe, a nawet zrobić dżem. Smacznego.

1 komentarz: