Wiem też, że zbyt często się go nie robi w domu, bo jest pracochłonne.
To prawda, ale są też takie, które robią się same☺.
Wystarczy wszystko wrzucić do maszyny chlebowej,
nastawić odpowiedni program i zająć się czymś przyjemnym.
Potrzebujemy:
- 9 łyżek mąki żytniej typu 2000
- 6 łyżek mąki pszennej typu 450
- 3 łyżki mąki pytlowej (wszystkie łyżki z górką)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie suszonego zakwasu
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 300 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie chlebowej,
nastawiamy na program do pieczenia 3 godziny 15 minut i to wszystko.
Należy tylko zajrzeć czy ciasto ma odpowiednią gęstość i w razie potrzeby dodać wody lub mąki.
Ciasto ma być jak gęsta śmietana.
My ze swojej maszyny jesteśmy bardzo zadowoleni,
bo oprócz pieczenia chleba mogę zagnieść w niej ciasto na pierogi,
zagnieść i zostawić do wyrośnięcia ciasto drożdżowe, a nawet zrobić dżem. Smacznego.
Pychotlka
OdpowiedzUsuń