piątek, 18 stycznia 2019

Blok (zdrowsza wersja)



Blok czekoladowy jest popularnym deserem znanym od dawna. 
Jednak mój ma składnik, który czyni to innym od tych tradycyjnych.
Dodatek smażonej skórki pomarańczowej oraz soku z pomarańczy sprawia, że nasz blok ma inny smak.
Jeśli dodamy miód zamiast cukru, nasz blok nabierze zdrowszej wersji.

Potrzebujemy:
  • 40 dag herbatników maślanych
  • 2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek mleka
  • 20 dag masła




Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy.
Dodajemy skórkę pomarańczową, sok i miód i kakao.
Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy pokruszone herbatniki.
Całość wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem i dokładnie ugniatamy.
Polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną z dodatkiem mleka.
Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Smacznego.


1 komentarz: