poniedziałek, 21 stycznia 2019

Ozorki w sosie chrzanowym


Czy chcecie zachwycić swoją rodzinę?
Jeśli tak, to polecam na obiad ozorki w sosie chrzanowym.
Pyszne danie podane z ziemniakami lub kaszą gryczaną będzie znakomitą odskocznią
od naszych schabowych i mielonych.

Potrzebujemy:

  • 5 ozorków wieprzowych
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • mały słoiczek białego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej + trochę zimnej wody




Ozorki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Odlewamy wrzątek i zostawiamy by przestygły.
Kiedy będą już ostudzone zdejmujemy z nich wierzchnią warstwę (skóra sama ładnie schodzi).
Kroimy na plasterki i wrzucamy do czystego wrzątku, w którym umieściliśmy korzeń pietruszki i cebulę.
Dodajemy resztę przypraw i gotujemy ozorki do miękkości.
Potem dodajemy tylko chrzan i zagęszczamy mąką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz