Czy chcecie zachwycić swoją rodzinę?
Jeśli tak, to polecam na obiad ozorki w sosie chrzanowym.
Pyszne danie podane z ziemniakami lub kaszą gryczaną będzie znakomitą odskocznią
od naszych schabowych i mielonych.
Potrzebujemy:
- 5 ozorków wieprzowych
- liście laurowe
- ziele angielskie
- mały słoiczek białego chrzanu
- sól
- pieprz
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej + trochę zimnej wody
Ozorki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Odlewamy wrzątek i zostawiamy by przestygły.
Kiedy będą już ostudzone zdejmujemy z nich wierzchnią warstwę (skóra sama ładnie schodzi).
Kroimy na plasterki i wrzucamy do czystego wrzątku, w którym umieściliśmy korzeń pietruszki i cebulę.
Dodajemy resztę przypraw i gotujemy ozorki do miękkości.
Potem dodajemy tylko chrzan i zagęszczamy mąką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz