sobota, 17 marca 2018

Smażona skórka pomarańczowa


Hej!
Smażone skórki pomarańczowe są prawdziwym skarbem w kuchni.
Najczęściej używamy je do ciast, ale z powodzeniem możemy też używać do sałatek,
pieczenia mięs lub aromatyzowania napojów.
Nie wyrzucajmy więc skórek z pomarańczy lecz przygotujmy sobie
jeszcze jeden wspaniały składnik do potraw.

Potrzebujemy:

  • skórki z pomarańczy
  • cukier
  • 1/3 szklanki wody



Pomarańcze szorujemy i sparzamy.
Zdejmujemy skórkę i ścinamy białe części.
Następnie kroimy na drobną kosteczkę lub dłuższe paski i wrzucamy do garnuszka. 
Zasypujemy cukrem, zalewamy odrobiną wody i gotujemy dotąd, aż woda wyparuje.
Potem przekładamy do słoiczka i używamy do ciast, deserów, mięs, napojów. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz