piątek, 16 marca 2018

Mazurek kajmakowo - orzechowy




Hej!

W tym roku postanowiłam, że na święta przygotuję moim domownikom takie ciasto, jakie najbardziej lubią.

I oto pierwsze z nich, a mianowicie mazurek kajmakowy z orzechami.

Proste i bardzo smaczne, więc wcale się nie dziwię, że znalazł się na liście.

Potrzebujemy:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • masa kajmakowa
  • orzechy włoskie


Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i
wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na blasze i pieczemy na złoty kolor.
Następnie ciasto studzimy i smarujemy masą kajmakowa.
Na wierzchu sypiemy rozdrobnione orzechy włoskie. Smacznego.

1 komentarz: