Kaszę jaglaną jadamy przeważnie na śniadania.
Jednak od czasu do czasu można ją przemycić w formie kotletów na obiad.
Nie dość że lekko to jeszcze i zdrowo.
Potrzebujemy:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 30 dag wieprzowego mięsa
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- tymianek
- szałwia
- słodka czerwona papryka
- kilka suszonych pomidorów
- olej do smażenia
- bułka tarta
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości.
Po ostudzeniu dodajemy mięso, jajko, mąkę, posiekane warzywa i przyprawy do smaku.
Wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotleciki, otaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na zloty kolor.
Podajemy z ulubionymi surówkami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz