niedziela, 4 listopada 2018

Kotlety z kaszą jaglaną


Kaszę jaglaną jadamy przeważnie na śniadania.
Jednak od czasu do czasu można ją przemycić w formie kotletów na obiad.
Nie dość że lekko to jeszcze i zdrowo.

Potrzebujemy:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 30 dag wieprzowego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • szałwia
  • słodka czerwona papryka
  • kilka suszonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • bułka tarta



Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości.
Po ostudzeniu dodajemy mięso, jajko, mąkę, posiekane warzywa i przyprawy do smaku.
Wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotleciki, otaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na zloty kolor.
Podajemy z ulubionymi surówkami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz