Piernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami.
Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto.
Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka sody (płaska)
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
- mały słoiczek powideł śliwkowych
polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki śmietany
Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki, a potem dodajemy składniki mokre.
Dokładnie mieszamy i wylewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto będzie ostudzone polewamy czekoladową polewą samodzielnie zrobioną
(wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w garnuszku).
Smacznego.
kocham piernik:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, chętnie wypróbuję :) tylko mały słoiczek tzn ile? i powidła dodać do ciasta jako skladnik mokry?
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń1 łyżka sody???? chyba łyżeczka...
OdpowiedzUsuńNa pewno łyżka ale nie czubata :)
Usuń