wtorek, 13 listopada 2018

Jak zrobić domową masę kajmakową


Jeśli potrzebna Wam będzie masa kajmakowa, a niestety w sklepie nie będzie gotowej,
to z powodzeniem możecie sami przygotować.
Należy tylko uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować sobie co najmniej 3 godziny.
Całe szczęście, że nie musimy często mieszać masy, wystarczy co pewien czas.

Potrzebujemy:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli



Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i sól.
Całość mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu mieszając co pewien czas.
Kiedy mleko stanie się gęste i zmieni barwę na karmelowa zdejmujemy garnek z ognia
i odstawiamy do ostygnięcia.
Potem możemy dodać masło, dobrze zmiksować i przełożyć masą wafle. Smacznego.


1 komentarz: