Dzisiaj mam przepis na smaczne ciasto "Milky Way".
Nieodzowne będzie mleko w proszku, które nadaje całemu ciastu charakterystyczny mleczny smak.
Szczerze polecam.
Potrzebujemy:
biszkopt ciemny:- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
masa mleczna:
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 masło
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka w proszku (całe opakowanie)
polewa:
- 2 czekolady mleczne
- 10 łyżek mleka
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, czyli jajka kręcimy z cukrem,
a potem dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w dużej blaszce do suchego patyczka (u mnie pieczenie trwało około 35 minut).
Po ostudzeniu biszkopt kroimy na dwie części.
Mleko gotujemy z cukrami i studzimy.
Potem ucieramy masło i po troszeczku dodajemy ostudzone słodkie mleko i mleko w proszku (na przemian).
Masę wykładamy na połowę biszkopta, przykrywamy drugą częścią i polewamy rozpuszczonym czekoladami.
Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce na noc. Smacznego.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Często zaglądam z przyjemnością na Twojego bloga :)
Usuńuwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńIle kakao dodać do biszkoptu?
OdpowiedzUsuńDo biszkoptu dodajemy 2 łyżki kakao. Już poprawiłam w przepisie
Usuń