Wprawdzie cukinię można dostać przez cały rok, to jednak teraz jest najsmaczniejsza.
Jedzmy więc cukinię przyrządzając ją na różne sposoby.
Dziś będzie z piekarnika.
Potrzebujemy:
- 1 cukinia
- ser żółty w plasterkach
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- oliwa
- bułka tarta
- mąka
Gdy ją będziecie sobie przygotowywać,
pamiętajcie o tym, że jeśli korzystacie z bardzo słonego sera, to dajemy mniej soli.
Cukinię myjemy, dzielimy na 3-4 części i każdą kroimy na plastry.
Do miseczek wsypujemy mąkę i bułkę tartą, a do ostatniej wbijamy jajko z solą i pieprzem.
Między kawałki cukinii wkładamy ser i obtaczamy mąką, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą.
Pieczemy około 15 - 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz