poniedziałek, 23 lipca 2018

Pieczona cukinia


Wprawdzie cukinię można dostać przez cały rok, to jednak teraz jest najsmaczniejsza.
Jedzmy więc cukinię przyrządzając ją na różne sposoby. 
Dziś będzie z piekarnika.

Potrzebujemy:
  • 1 cukinia
  • ser żółty w plasterkach
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta
  • mąka



Gdy ją będziecie sobie przygotowywać,
pamiętajcie o tym, że jeśli korzystacie z bardzo słonego sera, to dajemy mniej soli.
Cukinię myjemy, dzielimy na 3-4 części i każdą kroimy na plastry.

Do miseczek wsypujemy mąkę i bułkę tartą, a do ostatniej wbijamy jajko z solą i pieprzem.
Między kawałki cukinii wkładamy ser i obtaczamy mąką, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy oliwą.
Pieczemy około 15 - 20 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz