czwartek, 12 lipca 2018

Ciasto lawendowe


Lawenda słynie nie tylko z pięknych, pachnących kwiatów, ale również z walorów zdrowotnych.
I my wykorzystamy jej zalety w pysznym cieście lawendowym.
Grzeczne ciasto za sprawą dodania kwiatów lawendy zmienia się w absolutnie dekadenckie.
Pyszne, pyszne, pyszne...

Potrzebujemy:

  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki masła
  • świeża lawenda
  • polewa (1 łyżka masła, 2 łyżki miodu, cukier puder, sok z cytryny)




Jajka ubijamy z cukrem.
Potem dodajemy masło, proszek i śmietanę.
Kiedy składniki już się połączą wsypujemy mąkę, a potem kwiaty lawendy.
Ciasto wylewamy do keksówki, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremki,
polewamy je polewą (masło rozpuszczamy z miodem, wsypujemy cukier puder i wciskamy sok z cytryny),
posypujemy kwiatkami lawendy.
Ciasto wspaniale smakuje z ciepłym mlekiem :).
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz