Lawenda słynie nie tylko z pięknych, pachnących kwiatów, ale również z walorów zdrowotnych.
I my wykorzystamy jej zalety w pysznym cieście lawendowym.
Grzeczne ciasto za sprawą dodania kwiatów lawendy zmienia się w absolutnie dekadenckie.
Pyszne, pyszne, pyszne...
Potrzebujemy:
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
- 1 szklanka cukru
- ½ kostki masła
- świeża lawenda
- polewa (1 łyżka masła, 2 łyżki miodu, cukier puder, sok z cytryny)
Jajka ubijamy z cukrem.
Potem dodajemy masło, proszek i śmietanę.
Kiedy składniki już się połączą wsypujemy mąkę, a potem kwiaty lawendy.
Ciasto wylewamy do keksówki, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremki,
polewamy je polewą (masło rozpuszczamy z miodem, wsypujemy cukier puder i wciskamy sok z cytryny),
posypujemy kwiatkami lawendy.
Ciasto wspaniale smakuje z ciepłym mlekiem :).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz