poniedziałek, 9 lipca 2018

Mus z jabłek na zimę i nie tylko


W tym roku nie będzie kłopotu z owocami.
Z pierwszych jabłek już teraz przygotowuję mus jabłkowy, który ląduje w słoikach.
W zimowe dni z chęcią sięgam po słoiki i cieszymy się szarlotkami.

Potrzebujemy:

  • jabłka
  • cukier (im słodsze tym go mniej, wszystko zależy od waszych smaków)
  • 1 szklanka wody


Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, wyrzucamy gniazda nasienne.
Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy jabłka i zasypujemy cukrem.
Smażymy, aż jabłka całkowicie się rozpadną.

Gorący mus wkładamy do czystych,
wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, by słoiki się zamknęły.
Udanego smażenia.





1 komentarz:

  1. Zazdroszczę tak wczesnych jabłek :) Na moje przyjdzie mi poczekać jeszcze jakiś tydzień lub dwa. I też będę je przerabiać.
    Dziękuję za dołączenie do akcji "Róbmy przetwory! 4."

    OdpowiedzUsuń