W tym roku nie będzie kłopotu z owocami.
Z pierwszych jabłek już teraz przygotowuję mus jabłkowy, który ląduje w słoikach.
W zimowe dni z chęcią sięgam po słoiki i cieszymy się szarlotkami.
Potrzebujemy:
- jabłka
- cukier (im słodsze tym go mniej, wszystko zależy od waszych smaków)
- 1 szklanka wody
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, wyrzucamy gniazda nasienne.
Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy jabłka i zasypujemy cukrem.
Smażymy, aż jabłka całkowicie się rozpadną.
Gorący mus wkładamy do czystych,
wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, by słoiki się zamknęły.
Udanego smażenia.
Zazdroszczę tak wczesnych jabłek :) Na moje przyjdzie mi poczekać jeszcze jakiś tydzień lub dwa. I też będę je przerabiać.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji "Róbmy przetwory! 4."