Powoli kończy się sezon na truskawki.
Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i kremem śmietanowym.
Jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.
Potrzebujemy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- około ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- zapach waniliowy
- truskawki
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i dolewamy do jajek.
Wszystko dobrze ubijamy i potem dosypujemy sypkie składniki.
Po połączeniu składników należy jeszcze dolać mleko, ale trzeba uważać by ciasto nie było za rzadkie.
Musi mieć postać śmietany.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasta przekrawamy je na dwie części.
Górną część kruszymy, a na dolną wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem i żelatynę
(żelatynę należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu).
Truskawki wkładamy w śmietanę i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Ciasto chłodzimy najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego.
Na tak pyszne ciasto i jeszcze truskawki musi być przepyszne
OdpowiedzUsuń