Sekret pysznego pielmieni?
Ile gospody艅 tyle sekret贸w! 馃槀馃槻
Moje te偶 si臋 uda艂y, wi臋c podaj臋 przepis.
Potrzebujemy:
na ciasto:- m膮ka
- s贸l
- ciep艂a woda
na farsz:
- 50 dag mielonego mi臋sa z 艂opatki
- 1 cebulka
- s贸l
- pieprz
Ciasto wyrabiamy r臋cznie lub w maszynie chlebowej.
Wa偶ne, by by艂o elastyczne i dobrze wyrobione.
Farsz dok艂adnie wyrabiamy dodaj膮c przyprawy do swojego smaku
(doda艂am wi臋cej pieprzu, by by艂y pikantniejsze).
Ciasto wa艂kujemy na cienkie placki i nak艂adamy na nie do po艂owy ma艂e kulki farszu.
Przykrywamy farsz pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 ciasta i wykrawamy piero偶ki ma艂ym kieliszkiem.
W razie gdyby ciasto nam si臋 nie sklei艂o, to poprawiamy r臋cznie.
Gotowe piero偶ki wrzucamy na osolony wrz膮tek i gotujemy przez 6 - 7 minut
(zreszt膮 mo偶na sprawdzi膰 wyjmuj膮c jednego piero偶ka z gara).
Gotowe pielmieni podajemy ...
1) z octem i posypujemy 艣wie偶ym pieprzem (ta opcja przypad艂a baaaardzo mi do gustu)
2) z sosem sojowym (tak pojad艂 sobie m贸j jeden syn)
3) prosto z wody i nic wi臋cej (tak pojad艂 sobie m贸j drugi syn. Z u艣miechem powiedzia艂:
"mama s膮 pikantne i nic wi臋cej im nie trzeba").
Zatem wybierzcie swoj膮 opcj臋, albo najlepiej sprawd藕cie wszystkie na raz. Smacznego.
Wspania艂e masz talent
OdpowiedzUsu艅