Bardzo lubię wędliny domowej roboty.
Jeśli można sobie ją wykorzystać na obiad to zrobię ją z podwójną radością.
Dziś taka właśnie szyneczka – na obiad i kanapki.
Potrzebujemy:
- 1,50 kg szynki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- sos Worcestershire
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- miód
Na początku robimy zaprawę z podanych składników (bez miodu) i smarujemy dokładnie mięso.
Wkładamy je do lodówki najlepiej na noc.
Potem pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez godzinę,
a następnie upieczoną szyneczkę smarujemy miodem.
Zapiekamy jeszcze, aż mięso nabierze brązowego koloru polewając ją co jakiś czas wytopionym sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz