czwartek, 9 maja 2019

Domowa wędlinka


Bardzo lubię wędliny domowej roboty.
Jeśli można sobie ją wykorzystać na obiad to zrobię ją z podwójną radością.
Dziś taka właśnie szyneczka – na obiad i kanapki.

Potrzebujemy:
  • 1,50 kg szynki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sos Worcestershire
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • miód



Na początku robimy zaprawę z podanych składników (bez miodu) i smarujemy dokładnie mięso.
Wkładamy je do lodówki najlepiej na noc.
Potem pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez godzinę,
a następnie upieczoną szyneczkę smarujemy miodem.
Zapiekamy jeszcze, aż mięso nabierze brązowego koloru polewając ją co jakiś czas wytopionym sosem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz