poniedziałek, 27 maja 2019

Drożdżówka marzenie


Dzisiejszy przepis jest uniwersalny.
Dlaczego? Bo to drożdżówka. Dobre ciasto drożdżowe jest pyszne,
chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi.
Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich.
I zawsze jest to ciasto ekstra.

Potrzebujemy:
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 40 dag mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • rodzynki
  • ½ łyżeczki soli
  • kruszonka (50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła)



W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru i mąki.
Kiedy zaczynają pracować wlewamy je do maszynki chlebowej i wrzucamy resztę składników. 
Nastawiamy na 15 minut wyrabiania i wykładamy gotowe ciasto na blaszkę
i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.



2 komentarze: