Dzisiejszy przepis jest uniwersalny.
Dlaczego? Bo to drożdżówka. Dobre ciasto drożdżowe jest pyszne,
chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi.
Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich.
I zawsze jest to ciasto ekstra.
Potrzebujemy:
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 5 dag drożdży
- 40 dag mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- rodzynki
- ½ łyżeczki soli
- kruszonka (50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru i mąki.
Kiedy zaczynają pracować wlewamy je do maszynki chlebowej i wrzucamy resztę składników.
Nastawiamy na 15 minut wyrabiania i wykładamy gotowe ciasto na blaszkę
i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.
cudowna:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń