środa, 15 maja 2019

Kokosanki - wspomnień czar


Jeśli lubicie smak kokosa, to na pewno zachwyci Was smak dzisiejszych ciasteczek.
Kokosanki kojarzą mi się z dzieciństwem i czasami kiedy w sklepach nie było słodkości
i nasze mamy wykazywały się kreatywnością w kuchni.
Muszę powiedzieć, że im to nieźle wychodziło.

Potrzebujemy:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 35 dag mąki pszennej
  • zapach waniliowy
  • 10 dag masła

na polewę czekoladową:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka

dodatkowo:
  • wiórki kokosowe



Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnuszku.
Chwilę zostawiamy do ostudzenia i wbijamy jajka.
Dodajemy mleko, sodę, zapach i mąkę.
Nasze ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na kwadratowe małe części.
Składniki na polewę czekoladowa gotujemy przez 5 minut i studzimy.
Potem każdy kawałek ciasta zanurzamy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.

1 komentarz: